Jako má věřící svého zpovědníka, starosta obecní zpravodaj, Mařenka suchou vrbu u rybníka, tak já mám Rádio Ulambátar.


„Do nového roku s novým špekem“ aneb pečeme s ATou

21. listopadu 2010 v 9:45 | ATA. |  Od šporhélta

Tak jsme se dočkali konečně období, kdy váhový přírůstek v pohodě můžeme svést na vánoce (snad jedno z mála, v čem  jedeme téměř všichni). Aby nám opatřování dalších ozdobných tukových prstenců  šlo lépe, navrhuji vzájemně si obohatit vánoční "pekařský rozhled".


V diskuzi  jistě budou vítány i názory pánů, ovšem dle mého tato parketa bude zřejmě ovládána spíše ženami. Pokud máte nějaký dobrý recept  (nápad) k vánocům, Silvouši nebo jen tak - zašlete! A já u této příležitosti začnu s připomínkou jednoho starého, známého a zaručeného, který se ke mně dostal:

RYCHLÉ RUMOVÉ PRALINKY:
Suroviny:
2 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu
Postup:
Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu. Do takto vzniklého otvoru nalijte rum a ihned konzumujte. A PAK ŽE VÁNOČNÍ CUKROVÍ ZABERE SPOUSTU ČASU !!!
Dovoluji si recept zjednodušit a zlevnit, a to tak, že napečete rumové pralinky bez čokolády, čili hrkněte si rumu přímo z flašky. Když zvolíte správné dávkování, tak budete mít pocit, že je na vánoce i uklizeno, že jsou lidé kolem milí a konečně si užijete svátky pohody a klidu. Tak Vám držím pěsti, aby se letošní cukroví povedlo!

Králik.
 


Komentáře

1 ATA ATA | 21. listopadu 2010 v 10:14 | Reagovat

Proklatě dobré PUSINKOVÉ KOLÁČKY
Jak upéct koláčky, když nemáte mouku, droždí, tvaroh, povidla, ba ani zrnko máku? Za půl hodinky můžete mít křupavé koláčky na stole. Budou báječné a naprosto originální.
Je třeba:
1 listové těsto, 3 vejce - potřebovat budeme jenom bílky, moučkový cukr (proč ne se špetkou vanilky?), strouhaná čokoláda (rovná polévková lžíce bude stačit), strouhané mandle (stejné množství jako čokolády, nejsou-li mandle, mohou být ořechy), kapka alkoholu  (nezletilce o alkohol klidně ošiďte, chutná to i bez něj).
Rozpálíme troubu na 170 °C, aby se stihla pěkně zahřát, protože koláčky budou sedět na plechu než se nadějete. Listové těsto lehce rozválíme. Rozklepneme vejce, oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po ušlehání vmícháme cukr a pár kapek alkoholu. Přidáme lžíci strouhané čokolády, trochu mletých mandlí a namažeme na těstovou placku tak, jako když děláme štrúdl. Těsto svineme jako roládu a nic nedbáme toho, že sníh nám vylézá horem dolem. Nyní nakrájíme na silnější plátky a řeznou plochou je stavíme na plech jako komínky.
Vyteklý sníh lžičkou setřeme a navršíme ho na každý dílek těsta jako čepici. V horké troubě pečeme cca 30 minut. Hotové jsou v momentě, když se nafouknou, zakulatí a sněhová čepice pěkně zrůžoví.  Pusinkové  koláčky zmizí závratnou rychlostí, ale to jejich kouzlo zůstane na jazyku ještě dosti  dlouho.

2 čtenářka čtenářka | 21. listopadu 2010 v 20:45 | Reagovat

Chlapský alkoholický štrůdl
50 dkg polohrubé mouky,28 dkg másla,14 dkg cukru,4 polévkové lžíce rumu,5 polévkových  lžic bílého vína,2 žloutky,2 celá vejce a zpracujeme těsto,které necháme 3 hod. odpočinout v ledničce.Když ztuhne,rozválíme obdélníky,na které dáme  náplň z 1 kg jablek,10 dkg cukru,5 dkg rozinek a 3 dkg mandlí.Kraje obdélníků přehneme, potřeme  vejcem a pečeme asi půl hodny. Vychladlý nakrájíme a podáváme k čaji z rumem.

3 Majka Majka | 22. listopadu 2010 v 8:46 | Reagovat

Zimní čaj:
- do vyššího plechu dáme 1 kg rybízu (červený, černý, bílý) a 1 kg ostatního ovoce dle vlastní chuti, nakrájeného na kostičky (jablko, kiwi, broskev, pomeranč, mandarinka, borůvky,maliny.....)
- posypeme 80 dkg krystalového cukru a přidáme dle chuti skořici (dávám mletou - cca 1 čajovou lžičku), 5-7 hřebíčků, asi 3 růžičky badyánu (roztlučené)
- všechno promícháme a pečeme v troubě asi 20 minut
- po vytažení z trouby ihned do horkého nalijeme cca 1/8 l rumu a plníme do sklenic
- sklenice na 5 minut převrátíme dnem vzhůru
Do hrnku dáme 3-4 čajové lžičky směsi a zalejeme horkou vodou.
Příjemné posezení u výborného čajíku !!!!!

4 kuchta kuchta | 23. listopadu 2010 v 10:36 | Reagovat

Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200 g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem. Pistácie jsem koupila solené, vyloupala je, opláchla a nechala uschnout.

Brtníky:
4 bílky, 250 g krystalového cukru šleháme v páře, přidáme 100 g kokosu, 100 g mletých ořechů. Dáme do pytlíku a na mastný papír děláme malé pusinky, které v troubě pomalu pečeme – sušíme. Slepujeme máslovým krémem na linecká kolečka, postříkáme čokoládou.

Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 van. cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

Kokosové válečky:
1. hmota: rozpustit 150 g másla a 5 lžic rumu. Vmíchat 250 g krupice, 180 g mletého cukru – přejít trochu varem. 2. hmota: uvařit 2 žloutky, 2 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr a 80 g mletého cukru – musí vařit. Vmíchat do první hmoty a nechat vychladnout. Tvarovat válečky, namáčet do řídké citronové polevy a obalovat v kokosu.

5 kuchta kuchta | 24. listopadu 2010 v 18:59 | Reagovat

Kokosové květinky:
140 g kokosu,170 g mletého cukru, 120 g másla, 120 g sušeného mléka, 1 bílek, trocha rumu. Vypracujeme hmotu, vtlačujeme do formiček vysypaných cukrem, vyklepneme a necháme zaschnout. Upečeme asi 50 kousků kakaových lineckých koleček  o velikosti kytiček. Slepujeme marmeládou nebo máslovým krémem, doprostřed uděláme čokoládovou tečku
Perníkové kuličky:    
200 g strouhaného perníku, 120 g mletého cukru, 150 g másla, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme perníkovou hmotu, tvarujeme kuličky, které namáčíme do čokolády a postříkáme bílou čokoládou.
Dvoubarevné placičky:
350 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a do jednoho zapracujeme 1 lžíci kakaa. Necháme v chladu odležet, vyválíme. Ze světlého těsta vykrajujeme květy, potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící smetany a upečeme. Z tmavého těsta vykrajujeme trojůhelníčky a upečeme. Slepujeme Nutelou, zdobíme proužky bílé čokolády a do středu dáme mandli nebo kousek želé.
Čokoládové košíčky:  
4 čokolády „Ledové kaštany“, 250 g 100% tuku Omega, 1 lžička kakaa. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme čokoládu, kakao a vymícháme hladkou směs (nesmí vařit). Do papírových košíčků nalijeme trochu čokolády, necháme ztuhnout a dáme trochu ořechové nádivky. Svaříme 1/2 dl mléka a 1/2 dl rumu, přidáme 180 g mletého cukru, 200 g mletých ořechů nebo kokosu a necháme vychladnout. Naplněný košíček zalijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.
Linecká kvítečka :
480 g hladké mouky, 280 g tuku, 150 g mletého cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citronová šťáva + kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kvítečka, upečeme, slepujeme marmeládou, pocukrujeme.

6 ATA ATA | 24. listopadu 2010 v 19:26 | Reagovat

ŠALAMOUN
1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 1 Hera, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky poloh.  mouky, 4 vejce, rum, kokos na posypání, vše odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky.
Vodu, cukr, tuk, kakao dáme do hrnce a zahříváme, až se směs spojí – NEVAŘÍME! Odebereme  3/4 hrnku směsi a dolijeme rumem. Do zbytku směsi přidáme mouku, PDP, vejce. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme těsto a pečeme  45 min. Horké ihned poléváme odebranou směsí s rumem. Nakonec posypeme kokosem.

7 pepinova_stará pepinova_stará | 25. listopadu 2010 v 11:37 | Reagovat

MAMINČIN ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
1) Vyndejte plyšového medvěda z trouby a předehřejte ji na 190 °C.
2) Rozpusťte na pánvičce 1 šálek margarinu.
3) Vyndejte plyšového medvěda z trouby a řekněte mladšímu synkovi: "To nesmíš, nesmíš !"
4) Přidejte k margarinu 2 šálky cukru.
5) Seberte starší dcerce kelímek od tuku a umyjte kuchyňskou linku.
6) Odměřte 1/3 šálku kakaa.
7) Znovu seberte mladšímu synkovi kelímek od tuku a vykoupejte kočku.
8) Použijte antiseptické přípravky a obvazy na škrábance, které vznikly při odstraňování tuku z ocasu kočky.
9) Smíchejte 4 vejce, 2 čajové lžičky vanilky a 1-1/2 šálku polohrubé mouky.
10) Vyndejte doutnajícího medvídka z trouby a otevřte všechny dveře a okna, aby se mohlo vyvětrat.
11) Seberte staršímu synovi mobil a ujistěte společnost na druhé straně linky, že to byl omyl. Zavolejte na Telecom a pokuste se tento přímý hovor vyškrtnout z účtu.
12) Odměřte 1 čaj. lžičku soli, 1/2 šálku ořechů a dobře je roztlučte.
13) Vysvoboďte kočku z ledničky.
14) Nalijte celou směs na dobře namaštěný plech a pečte asi 25 min.
15) Zachraňte kočku a seberte staršímu synovi břitvu. Vysvětlete dětem, že vůbec netušíte jestli se mohou oholené kočky spálit na sluníčku. Vyhoďte kočku ven, dokud je ještě čas, a ona je ještě schopna utéct.

Drobenka:
1) Smíchejte na pánvičce 1 šálek cukru, 300 g čokolády na vaření a 1/4 šálku margarinu.
2) Vyndejte zalátaného medvídka z grilu a vyhoďte ho ven - hodně daleko.
3) Protože někdo zvonil, otevřte dveře a pokorně vysvětlete ochotnému policistovi, že jste nevěděla, že se mladší syn odplazil z domu a mířil k silnici. Dejte mladšího syna do síťované ohrádky, aby si hrál.
4) Přidejte 1/3 šálku mléka, špetku soli a za stálého míchání povařte 2 min.
5) Protože někdo zvonil, otevřte dveře a omluvte se sousedovi za to, že starší syn zastrčil zahradní hadici do jeho schránky na předních dveřích. Slibte, že za zničený koberec zaplatíte. Přivažte staršího syna ke šňůře na prádlo.
6) Vyndejte spálený koláč z trouby.
DOBROU CHUŤ!!!

8 Kuba Kuba | 25. listopadu 2010 v 12:10 | Reagovat

Tož pepine kdy  zas polezeš do hospody a tvoja stará bude sama?Dyž je tak dobrá v kuchyni tož bych s ňú rád probral nejaký ten recept.

9 Feministka Feministka | 25. listopadu 2010 v 12:21 | Reagovat

[7]:Tož pepine, kdybys tady furt nevykecával, mohla by tvoja stará někdy aj v klidu něco napéct.

10 Kuba Kuba | 25. listopadu 2010 v 12:28 | Reagovat

Tož vy feministky furt do nečeho cancáte a ste velice chytré  a to vy nevíte,že v cizí kuchyni sa to lepší peče ?

11 pepin pepin | 25. listopadu 2010 v 12:32 | Reagovat

Kuba to trefil ;-)
Jen na vysvětlenou: manželka není nikdy sama (proto jsem jí pořídil kupu dětí) a výše uvedený recept naopak vykresluje ty nejklidnější momenty při vánočním pečení.

12 Feministka Feministka | 25. listopadu 2010 v 12:41 | Reagovat

I ty tajfune.

13 Kuba Kuba | 25. listopadu 2010 v 12:41 | Reagovat

Tož vem děcka na tatranku a sodovku do hospody sebú.Fšecko abych ti radíl. Také bys mohl nekdy  aj na neco přijít sám.

14 Kuba Kuba | 25. listopadu 2010 v 12:46 | Reagovat

A eště k pepinovi. Kdy ty děcka děláš šak enom píšeš?

15 pepin pepin | 25. listopadu 2010 v 12:52 | Reagovat

Kubo, tobě něco doma evidentně schází. Kdybys chodil pravidelně do hospody jako já, také bys pocítil blahodárné uklidnující účinky humulinu, lupulinu, kyseliny valerové, a vůbec kompletní sestavy fytoflavonoidů z chmelu. Věř mi, že příští ranní erekce bude pouze fyziologického rázu - to plný močový měchýř tlačí na prostatu...

16 Kuba Kuba | 25. listopadu 2010 v 12:57 | Reagovat

Tož teď smě dostáls.Já myslél že  v to ráno za to može moja baba. Tož já začnu pravidelně račik s tú hospodú.

17 ATA ATA | 25. listopadu 2010 v 16:13 | Reagovat

Ksakru!  Kubo a pepine!  Co jste mně   u těch receptů udělali takový bugr!! Tímto prohlašuji, že jako(použito citace z vedlejší diskuze) „Zatrpklá feministka, která už zjistila, že ve světě mužů nemá mužům smysl konkurovat“, až se na vás dopnu, tak vás „dorazím nejen rétorickým nadáním“!

18 ATA ATA | 25. listopadu 2010 v 18:15 | Reagovat

Vyprošťovák (v průběhu roku vždy snadno  po ruce)
Ingredience: ocet, voda, jedlá sůl
Zdá se to podivné, ale pomáhá to. Navíc pokud máte v „hubě jako v polepšovně“,je úplně jedno, co pijete a hůř vám stejně nebude.
Takže ocet zředíme vodou do mírně kysela, zneutralizujeme jedlou sodou (pozor, dost to pění) a vypijeme. Kupodivu nechutná to až tak odporně, jak to vypadá. Místo octové vody lze použít cokoliv kyselého (kyselina citrónová, lák z okurek nebo kysaného zelí). Pak chvilku počkáme, pojistíme to silnou kávou a odplížíme se do práce.

19 pepin pepin | 25. listopadu 2010 v 20:41 | Reagovat

Omlouvám se ;-) Když ten Kuba mi furt leze do té kuchyně...

20 pepin pepin | 25. listopadu 2010 v 20:46 | Reagovat

Mimochodem, já jsem nekonstatoval že jsi (to bych si ani nedovolil), pouze že můžeš být... A o potrefené huse už bych si vůbec nedovolil jakkoli polemizovat...

21 pepin pepin | 25. listopadu 2010 v 21:32 | Reagovat

Tak teď už vážně: není to sice o pečení (v kterém chlapi nikdy neexcelovali), ale o rybí polévce. Mnoho lidí se už při pouhé představě ok rybího tuku na hladině otřepe, ale garantuji vám, že tohle "mongolské halászlé" jste ještě nejedli!

Vem čtyři cibule jak pěst, na hrubo pokrájej a osmahni na poctivé lžíci vepřového sádla. Zalej dvěma litry vody, narvi tam sáček sladké mleté papriky, přisol a přidej všechno jedlé, co ti zbylo z kapra (hlava, ploutve, ocas, skrojky masa) - kromě jiker nebo mlíčí. Povař dvacet minut, vývar slej přes síto a ober maso bez kostí do vývaru. Šoupni tam nožem rozetřené jikry nebo mlíčí a povař ještě pět minut. Výsledkem je téměř maďarské národní jídlo - rybí polévka na "gulášovém" základu. Vynikající! Už nikdy žádná kyselica!

22 kuchta kuchta | 26. listopadu 2010 v 9:35 | Reagovat

Jádrové rohlíčky:
140 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 200 g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Rohlíčky můžeme buď tvarovat, nebo rozválet přes mikroten, vykrajovat a upéct. Na vychladlé rohlíčky stříkáme karamelový krém, dáme ztuhnout a namáčíme do čokolády.
Čokoládové hvězdičky:
210 g hladké mouky, 140 g tuku Stella, 2 žloutky, 30 g strouhané čokolády, 70 g mletých ořechů, 140 g moučkového cukru. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme hvězdičky, potřeme je bílkem a posypeme strouhaným kokosem. Upečeme.
Mandlové rohlíčky:
240 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 200 g másla, 110 g mletých neloupaných mandlí. Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky, upečeme, teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Punčové koule:
100 g moučkového cukru, 100 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g mletých ořechů, 30 g kakaa, 5 lžic rumu, 3 lžíce sirupu, 2 lžíce medu. Zpracujeme těsto, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu, vkládáme do papírových košíčků.
Žlutá ořechová kolečka:
450 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 360 g másla. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Rozválíme, vykrajujeme kolečka, která upečeme. Slepujeme máslovým krémem, vrch koleček polijeme žloutkovou polevou (utřeme 140 g moučkového cukru se 4 žloutky) a posypeme strouhanou čokoládou.
Kávové pusinky s ořechy:
180 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, 40 g Solamylu, 3 bílky, 1 lžička instantní kávy. Ve vodní lázni ušleháme sníh z bílků, po částech přidáváme cukr a šleháme do zhoustnutí. Lehce vmícháme Solamyl smíchaný s kávou a ořechy. Na plech klademe lžičkou malé hromádky a při 150 °C upečeme. Kávovým krémem přilepíme na linecké kolečko, pocákáme čokoládou.
Mandlové rohlíčky s citrónovou polevou:
300 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 160 g másla, 150 g mletých loupaných mandlí, 1 žloutek, 2 lžičky vanilkového cukru. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme rohlíčky, dáme na plech a upečeme. Vychladlé namáčíme do citrónové polevy, můžeme posypat kokosem nebo zlatými kuličkami.
Kakaové věnečky:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stella, 1 vejce, 100 g mletých ořechů, 20 g kakaa. Vypracujeme těsto, přes nástavec na masovém strojku těsto protlačujeme, tvarujeme věnečky, které upečeme. Můžeme pocukrovat a pocákat čokoládou.
Pantoflíčky:
Smícháme 90 g moučkového cukru, 70 g másla, 150 g mletých piškotů, 2 lžíce mléka, 4 lžíce rumu a 2 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, plníme do úlkových formiček, vyklepneme, naplníme máslovým krémem a dáme do lednice ztuhnout. Rozkrojíme, přilepíme krémem na upečený oválek z lineckého těsta a dozdobíme.
Ořechové rohlíčky s krémem:
60 g polohrubé mouky, 170 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechů, 2 menší vejce. Vypracujeme těsto, pokud je řídké, přidáme ořechy a strouhanku. Přes mikroten rozválíme, vykrajujeme rohlíčky a upečeme. Na vychladlé rohlíčky nastříkáme máslový krém, dáme ztuhnout a pak namáčíme do čokolády.

23 ATA ATA | 26. listopadu 2010 v 12:28 | Reagovat

pepinovi k bodu 20: "...no to ti tak věřím, že zrovna ty by sis něco nedovolil, ještě že ses tady kádrově vylepšil alespoň tou polévkou!"

24 ATA ATA | 27. listopadu 2010 v 18:18 | Reagovat

„Nebe v hubě“
Těsto: 500g hladké mouky, 200g cukru, 200g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody – zaděláme těsto, rozdělíme na 2 díly, rozválíme na plechy, jednu placku ihned upečeme (10-15 min.), na druhou naskládáme směs:
Ořechová směs: 250 – 350g ořechů nasekaných, 80g cukru, 120g másla, 3 lžíce medu – dáme na pánev a osmažím dozlatova, ještě teplou (nesmí zchládnout, jinak ztvrdne) naneseme  na druhou placku a upečeme.
Krém:  3dcl mléka, 1 a půl lžíce solamylu, 1 a půj lžíce hladké mouky, 100g cukru – uvaříme kaši, necháme vychladnout a ušleháme  s 1 máslem a van. cukrem.
První upečenou placku postříkáme rumem – asi 1dcl, necháme vsáknout, pak dáme krém a přiklopíme druhou s ořechy. Necháme uležet jeden den.

25 ATA ATA | 29. listopadu 2010 v 21:11 | Reagovat

Právě se ke  mně dostala :“Kozlova pivní kuchařka“, ze které tematicky čerpám:
...není to sladké, ale je to vánoční...!
Velkopopovický pivní kapřík: 500ml Kozel světlý, 800g kapra, sůl, lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, slanina, 2 cibule, bobkový list, černý pepř, perník na strouhání, máslo, 30g mandlí.
Očištěného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citrónem, necháme 30 min. odležet. Plátky slaniny opečeme na pánvi na oleji, vložíme do něj kapra, přidáme nakrájenou cibuli, koření a zalijeme pivem, dusíme doměkka. Měkkého kapra vyjmeme, uchováme v teple, šťávu zahustíme nastrouhaným perníkem, povaříme, prolisujeme. Dochutíme a zjemníme máslem. Jednotlivé porce posypeme oloupanými a opraženými mandlemi nakrájenými na nudličky, přelijeme omáčkou.

26 pro Joksona pro Joksona | 30. listopadu 2010 v 16:46 | Reagovat

Zdravotní středisko  Vlčnov zdraví příznivce Radioulambatar. Chtěli bychom přeposlat osvědčené recepty našich maminek a babiček.Text ovšem obsahuje více než 10 000 znaků. V případě uveřejnění přejeme všem dobrou chuť.

27 ATA ATA | 30. listopadu 2010 v 18:09 | Reagovat

Tímto zdravím spřízněné duše na Zdravotním středisku Vlčnov. Valte to na Ulamu, pro něj moc nikdy není moc! Konečně z něčeho kvalitního kvalitně přibereme!

28 radioulambatar radioulambatar | 30. listopadu 2010 v 18:15 | Reagovat

Recepty pošlete na adresu: radioulambatar@seznam.cz . Určitě zveřejním.

29 radioulambatr radioulambatr | 30. listopadu 2010 v 18:28 | Reagovat

[28]: OK děkujemme přátelé ze ZS Vlčnov

30 ATA ATA | 30. listopadu 2010 v 18:44 | Reagovat

Tiramisu po česku
Ingredience
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

Ledová čokoláda
Ingredience
250 g stoprocentního tuku,50 g čokolády na vaření,50 g kakaa,3 celá vejce,3 lžíce moučkového cukru,1 vanilkový cukr
Postup
Tuk,čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni. Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny(nejlépe ve šlehači).Do ušlehaných vajíček vešleháme rozpuštěnou čokoládu.Dáme do pytlíku a stříkáme kopečky do papírových košíčků.Pozor, hmota rychle tuhne,je třeba pracovat rychle!

Sandokanovy oči
Ingredience
A:125 g rozpuštěné Ivy,5 lžic kokosu,4 lžíce sušeného mléka,3 lžíce mletého cukru
B:100 g mletých ořechů,50 g cukru,50 g změklého másla,trochu rumu
C:125 g rozpuštěné ivy,50 g kakaa,4 lžíce mletého cukru,4 lžíce pudinkového prášku
Postup
Všechny tři hmoty vyrobíme důkladným promícháním všech surovin.Plníme do umělohmotných obalů na vejce vypláchnutých studenou vodou nebo do papírových košíčků.Dospodu dáme rozinku namočenou v rumu nebo lentilku,nalijeme trochu hmoty A,dáme lžičku hmoty B a zalijeme hmotou C.Necháme pořádně ztuhnout a vyklopíme.

31 KAT KAT | 30. listopadu 2010 v 18:50 | Reagovat

sleduji vás všechny...jsem KAT..neúprosný vykonavatel spravedlnosti..padni komu padni...budu mít obdivovatele ,ale také úhlavní nepřítele..neustoupím nikdy,nikomu v ničem,vždy jsem si zachoval svoji tvář.proto mě mnozí nemají rádí...nenávídím pokrytce,darebáky..jsem prokletý,nesmlouvavý,krutý..možná..ale ..vždy...spravedlivý..

32 čtenářka čtenářka | 30. listopadu 2010 v 18:53 | Reagovat

Původně jsem myslela ZS - základní škola. Chi,chi.

33 ZS Vlčnov ZS Vlčnov | 30. listopadu 2010 v 18:59 | Reagovat

My jsme ZS zdravotní středisko. Zákládní škola je ZŠ.

34 ATA ATA | 30. listopadu 2010 v 20:19 | Reagovat

KATE, pakuj mně z receptů, nebo ti uvařím kafe od Žida!  ...prokletý,nesmlouvavý,krutý...
jestli  tu budeš bugřit, tak ti vypléskám po paštěce a bude pokoj!

35 kat kat | 30. listopadu 2010 v 20:51 | Reagovat

ATO..PŘÍSÁHÁM,ŽE TE UŠKRTÍM...JESTLI PROZRADÍŠ,KDO JSEM....JSEM KAT..JINAK KONČÍM..

36 ATA ATA | 30. listopadu 2010 v 20:56 | Reagovat

Tak já to tedy hrdinsky prozradím  KAT je BLB (a tímto už jsem vlastně nebožka).

37 Feministka Feministka | 30. listopadu 2010 v 21:00 | Reagovat

Co takhle Kate zatančit zumbu ? Ale vážně, do vaření a pečení se nes..  .

38 Kuba Kuba | 1. prosince 2010 v 19:04 | Reagovat

Tož dyž tadyk vaříl aj pepin  tož  já z přehledem nezostanu pozadu.
Co k temu:potřebujete nejakú rybu, olej,papriku,česnek,cibulu,pivo a nejakú babu.
Postavte babu s ingrediencama do kuchyně a zavřite za ňú dveřa.Otevřete si pivo a ani né za púl hoďky je jídlo hotové.Je to chuťovčička a nedá skoro žádnú makačku. Tož dobrú chuť!

39 ATA ATA | 1. prosince 2010 v 20:04 | Reagovat

Harlekýn
Těsto: 4 vejce, 100 g cukru, 20 g kakaa, 50 g hrubé mouky
Nádivka: 30 g másla,30 g hrubé mouky, 1/4 l mléka + 100 g másla, 100 g cukru, 30 g kakaa, 1 šlehačka
Postup
Utřeme žloutky s cukrem,přidáme kakao,mouku a vmícháme sníh z bílků.Upečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Ze 30 g másla a 30 g mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a mícháme na mírném ohni až zhoustne. Zvlášť umícháme 100 g másla,100 g cukru a kakao. Přimícháme chladnoucí jíšku a v silné vrstvě natřeme na upečený korpus. Nahoru natřeme hustě ušlehanou šlehačku. Můžeme ozdobit kakaem nebo strouhanou čokoládou, příp. kompotovanými višněmi.

Tvarohový dort
2 balíčky piškotů, 1/2 tvarohu, 4 dcl mléka, 2 vejce, 1 kostka tuku (Hera, Perla), 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dcl cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), 1 lžíce kakaa, ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve), šlehačka na ozdobu.
Postup:
Želatinu namočíme na noc do 2 dcl mléka. Druhý den přidáme 2 dcl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžících tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dámě do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.

Pařížský dort
1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.
Postup:
Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájíme na porce.

Borůvkový tvarohový dort
Krém: 2 lžíce želatiny, 2 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, asi 400 g borůvek
Na ozdobení:šlehačka v prášku, mléko
1 balíček dětských piškotů
Postup:
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému. Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů. Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet. Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.

40 ATA ATA | 3. prosince 2010 v 18:18 | Reagovat

Nepečený moučník
3 balíčky piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, ovoce - meruňky, jahody, borůvky nebo kompot, 4 vanilinové cukry.
Postup:
Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvu střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.

Piškotový dort s ananasem
2 balíčky piškotů, 1 ananasový kompot, 3 lžíce rumu, 80 g cukru, 3 žloutky, 1 šlehačka, světlá želatina v sáčku.
Postup:
Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméne na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdob zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.

Smetanový dort
1/2 balíčku piškotů, 1/2 balíčku kakaových piškotů, 1 vanilkový pudink, 1/2 litru mléka, 2 kelímky zakysané smetany, 1 menší plechovka ananasu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce cukru moučky, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, 1 sáček světlé želatiny, ovoce na ozdobu.
Postup:
V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).

Čokoládové lanýžky
Ingredience:
200 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g másla,50 g mandlových lupínků, 20 g krystalového cukru.
Příprava:
Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl světle hnědý.
Čokoládu se smetanou dáme do kovové misky a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme.
Pak misku vyndáme a postupně vmícháváme změklé máslo, až je hmota hladká a máslo spojené s čokoládou. Přidáme zkaramelizované mandle a opět promícháme.
Hotovou hmotu necháme v chladu ztuhnout. Pak z ní vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a schováme do plechové krabičky. ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama