Jako má věřící svého zpovědníka, starosta obecní zpravodaj, Mařenka suchou vrbu u rybníka, tak já mám Rádio Ulambátar.


Od šporhelta to dnes smrdí!!!

15. června 2011 v 18:47 | ATA |  Od šporhélta
Máme léto na krku a které z nás by se chtělo trávit v horku dlouhý čas u šporhelta. Ze zaslaných receptů jsem proto vybrala "rychlovky" (ke svačině, k večeři), které např. v kombinaci s pivem mohou určitě chuťově překvapit i potěšit.

Pokud se v mé domácnosti objeví tato základní složka dnešních receptů, tak moc dlouhé trvaní její přítomnost v ledničce nemá. Někteří ohrnou nos, někteří se mlsně oblíznou.
Olomoucké tvarůžky - syrečky (jak jsem se dočetla) obsahují nejméně tuků ze všech sýrů, proto je možné používání i při dietě - tak v tomto případě proč "to" nevydržet!
Doporučuji uvedené recepty páchat pouze na vlastní nebezpečí, neboť plyny unikají do všech možných stran a slabým náturám hrozí otrava.
Na úvod - jak je vyrobit - sice cesta poněkud delší, ale jistě se zajímavým výsledkem. Dobru chuť a příjemné zažívání.

Tvarůžky
Recept je variací na známou "Loštickou specialitu" svérázné "vůně" i chuti. Tradice výroby tohoto původního českého nebo spíše moravského sýra vznikla již někdy v 15. století a těší se stále veliké oblibě, hlavně kvůli jeho mnohostrannému kuchyňskému využití. Po dlouhém shánění receptu na jejich výrobu a z kusých informací vzniklo následující:

Suroviny: 1 kg netučného kyselého tvarohu, 1 olomoucký syreček, 35g kuchyňské soli (7 kávových lžiček), syrovátka na omývání (postačí slaná voda nebo pivo)
Pomůcky : miska s víčkem, dřevěná mřížka nebo prkénko

Postup: Jako výchozí surovinu použijeme kyselý (přirozeně sražený), netučný tvarohu, do kterého vmícháme odměřené množství kuchyňské soli. Na obrázcích je vidět postup výroby pouze z půlkila tvarohu.
Abychom se vyhnuli problémům se zráním (zvláště pokud bylo pro výrobu tvarohu použito pasterované mléko) naočkujeme tvaroh bakteriální kulturou ve formě nadrobno pokrájeného syrečku. Poprvé použijeme originální olomoucký tvarůžek, který můžeme příště nahradit vlastním výrobkem. Sýr by se možná povedl i bez naočkování, ale raději nebudeme nic riskovat...

Vše dokonale promícháme a necháme v zakryté misce předezrát při pokojové teplotě asi týden.

Po této době vytvarujeme z tvarohu placičky nebo tyčinky, které klademe na dřevěnou mřížku nebo prkénko. Při použití prkénka budeme muset tvarůžky častěji obracet. Snažíme se, aby tloušťka bochánků byla maximálně něco přes jeden centimetr, protože silnější vrstva by dlouho prozrávala.

Syrečky necháme při pokojové teplotě osychat dva až tři dny, pokud schnou na prkénku občas je obrátíme. Pro osychání a zrání použijeme raději dřevěnou podložku, oxidací kovové mřížky můžou vzniknout na sýru tmavé skvrny.

Po oschnutí syrečky chvíli koupeme ve slabě osolené syrovátce a dáme zrát na místo s teplotou okolo 15°C a vyšší vlhkostí vzduchu. Vždy když povrch oschne, namočíme tvarůžky opět na chvíli do syrovátky. Abychom nemuseli syrečky tak často omývat, můžeme je nechat zrát i v uzavřené nádobě, ale je potřeba občas nádobu otevřít a nechat povrch oschnout. Časté omývání a přístup vzduchu urychlí zrání sýra, které probíhá od povrchu ke středu.

Zhruba po měsíci, v závislosti na podmínkách, jsou syrečky prozrálé a dostanou typickou zlatavou barvu a charakteristické aroma.
Hotové syrečky balíme do fólie a uchováváme v ledničce.

Syrečková omeleta
Suroviny: 2 vajíčka, 50 g syrečků, olej
Postup: Rozmícháme vajíčka (nesolíme!), nalijeme na pánev s kapkou oleje a poklademe nakrájenými syrečky. Neobracíme, jen to necháme takhle prohřát a rozehřát. Dle chuti můžeme poklást kysaným zelím, rajčaty, cibulí… Podáváme s chlebem.

Tvarůžková omeleta
Suroviny: 2 vejce, uzené tofu, tvarůžky (půl balíčku), niva (kousek), koření (paprika, sůl, pepř, bazalka)
Postup: Uzené tofu nakrájíme na proužky, osmažíme na oleji. Zalijeme rozšlehanými a okořeněnými vejci. Po ztuhnutí otočíme, pokryjeme nakrájenými tvarůžky a nivou - přiklopíme pokličkou, ztlumíme plamen a jakmile se sýry rozpustí, podáváme s chlebem.

Omelety pro dědu
Suroviny: těsto na omelety: mléko, vejce, mouka, sůl
náplň: tvaroh, mléko (jen pokud je potřeba povolit tvaroh), šunkový salám, olomoucké tvarůžky pažitka
Postup: Z mléka, vejce, mouky a soli usmažíme klasické omelety (palačinky).
Náplň: tvaroh - pokud je tuhý - povolíme troškou mléka a natřeme na vychladlou omeletu. Posypeme nakrájeným šunkovým salámem, nastrouhaným olomouckým tvarůžkem a nasekanou pažitkou.
Omeletu stočíme a podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Mlsoňova tvarůžková omeleta
Suroviny: 1 balení tvarůžků, 3 vajíčka, sůl, pálivá paprika, dle chuti trochu tuku na smažení.
Postup: Digestoř zapněte na nejvyšší rychlost :-). Cibuli nakrájíme na kolečka a v hrnku rozkvedláme vajíčka se solí. Na rozpálenou pánvičku v rychlém sledu rozklademe dokola tvarůžky a přes ně po celé ploše cibuli. Ihned zalijeme vajíčky. Shora opaprikujeme.
Po upečení rozkrájíme na trojúhelníky a klademe na chleba s hořčicí.
Také můžeme všechno smíchat dohromady a nalít na pánev.

Smažené plněné palačinky s tvarůžky
Suroviny: těsto na omelety: mléko, vejce, mouka, sůl, náplň: 2 plátky sýru, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), pepř, gyros, mouka + vejce + strouhanka, olej
Postup: Na hotové palačinky položíme plátky sýra, plátky šunky, tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme gyrosem. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.

Tvarůžkové syrníky
Suroviny: brambory vařené ve slupce - 3 větší měkký tvaroh - 250 g olomoucké tvarůžky - 100 g vejce - 2 ks sůl a pepř dle chuti drcený kmín dětská krupice - 3-4 lžíce olej
Postup: Brambory oloupeme a v míse rozmačkáme, přidáme tvaroh, najemno nakrájené tvarůžky, vejce sůl, pepř, kmín a zamícháme. Přidáme krupici, množství záleží na vlhkosti tvarohu. Necháme asi 20 minut odstát, aby krupice nabobtnala. Na pánev s tenkou vrstvou oleje klademe lžící hromádky, které rozetřeme na placičky a smažíme po obou stranách dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Voňavé "smradlavé" brambory

Suroviny: 200 dkg anglické slaniny, 1 kg brambor, sůl, kmín, sladká paprika, olomoucké syrečky, 2 balení
Postup: Na plech dáme plátky slaniny a čtvrtky nebo osminky umytých, syrových brambor.
Osolíme, okmínujeme, posypeme sladkou paprikou a dáme péct (ne moc prudce).
Když jsou brambory víc jak napůl upečené, posypeme je ještě nastrouhanými olomouckými syrečky a pečeme ještě 10 minut.

Explozivní směs
Suroviny: hrachu (namočeného), 150 g tvarůžků, 150 g anglické slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka
Postup: Hrách uvaříme doměkka (solíme, až když je hotový).
Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule.
Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.¨

Tvarůžkové koule
Suroviny: bramborové těsto - 1 balíček, voda - 1 l, muškátový květ, olomoucké tvarůžky - 100 g , sůl, pepř, petrželka - 1 lžíce
Postup: Bramborové těsto v prášku zašleháme metlou na sníh do studené vody, okořeníme muškátem a 10 minut necháme odstát.
Tvarůžky nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm a obalujeme v pepři, soli a petrželce. Bramborové těsto dobře prohněteme, tvoříme z něj kuličky o průměru 3 cm, do jejichž středu vkládáme okořeněné kostky sýra. Sýr musí být těstem dobře obalen, aby nevytekl. Smažíme při 180 °C asi 2-3 minuty do
zlatohněda.

Papriky plněné olomouckými tvarůžky
Suroviny: olomoucké tvarůžky - kousky s kmínem, 3 papriky, 2 špekáčky, 1 cibuli, hořčice, olej
Postup: Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a směsí naplníme papriky. Uzavřeme svršky od papriky a vložíme na vymaštěný plech, potřeme olejem a 15 minut pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Tvarůžky v bramboráku
Suroviny: těsto na bramborák, olomoucké syrečky, tuk na smažení - nejlépe sádlo
Postup: Syrečky prokrojíme naplacato napůl.
Pomastíme rozpálený lívanečník a do "formiček" dáme trochu těsta. Do těsta uložíme polovinu syrečku a překryjeme jej dalším těstem. Po opečení otočíme a osmažíme i druhou stranu. Podáváme horké se zeleninovou oblohou nebo saláty. Při smažení tvarůžky nejsou cítit, a při konzumaci nepatrně.
Pokrm je velmi sytý.

Bramborák s olomouckými tvarůžky
Suroviny: 750 dkg oloupaných brambor, sůl, mletý pepř, 2 žloutky, 2 bílky, pár kapek citrónové šťávy, 7 stroužků česneku, hrubě mletý kmín, majoránka, 5-7 PL hrubé mouky, 200 g zakysané smetany, 1-2 balíčky olomouckých syrečků, 150 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra.
Postup: Na jemném slzičkovém struhadle brambory nastrouháme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme, osolíme, přidáme pepř, mletý kmín - nešetříme, v soli utřený česnek, majoránku, žloutky, řádně promícháme. Nakonec vmícháme z bílků tuhý sníh (bílky ušleháme s citrónovou šťávou).
Na pánvi v rozpáleném oleji opečeme jednu stranu bramboráku, otočíme a upečenou stranu posypeme hrubě nastrouhanými syrečky a tvrdým sýrem.
Nejlépe je smažit menší bramboráčky.
Můžeme sypat červenou sladkou paprikou, sekanou zelenou pažitkou, zdobit sherry rajčátky a podobně.

Bramborák plněný tvarůžkem
Suroviny: těsta na bramborák, 1 balíček tvarůžků
na ozdobu: třeba strouhaný sýr a kečup, nebo dresink či tatarská omáčka, zelenina
Postup: Uděláme si klasické těsto na bramboráky a pečeme velké bramboráky, které plníme hned po upečení. Bramborák naplníme na jednu polovinu pokrájeným tvarůžkem a přeložíme. Znova ještě prohřejeme, aby se tvarůžek rozehřál a povolil.
Na talíři ozdobíme dle libosti.

Tvarůžkový závin
Suroviny: listové těsto, olomoucké tvarůžky, 1 cibule, 150-200 g uzeniny
Postup: Listové těsto rozpůlíme (budeme dělat 2 záviny) rozválíme, poklademe uzeninou a posypeme na kousky nakrájenými olomouckými tvarůžky a silněji nakrájenou cibulí, např. kolečka na čtvrtiny.
Závin zatočíme, přendáme na plech a potřeme rozkvedlaným vejcem. Můžeme posypat různými semínky (sezam, lněné, mák). Na závěr propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.

Chléb pivního skauta
Suroviny: 1 krajíc chleba, máslo, sardelová pasta, olomoucké tvarůžky, cibule, pálivá paprika mletá
Postup: Chléb namažeme máslem, potom sardelovou pastou. Na to navršíme na kostičky nakrájené olomoucké tvarůžky a úplně navrch zasypeme na proužky nakrájenou cibulí. Okořeníme a ozdobíme pálivou paprikou.

Pivní pes
Pivní pes je hanácká variace na po celých Čechách známý chléb s tvarůžky.
Suroviny: čerstvý chléb, máslo, tvarůžky - dukátky nebo věnečky (pěkně uleželé), cibule, nakrájená na kolečka, mletá červená paprika (je na vás, zda použijete ostrou nebo sladkou.
Postup: Příprava je jednoduchá, jak se na hospodské jídlo k pivu sluší, přesný postup je však nutné dodržet. Inovace jako tvarůžky nakrájené na kousky se vám předem zakazuje!
Krajíce chleba namažte máslem a překrojte napůl.
Na každou půlku položte tvarůžek a ten posypte paprikou (je dovoleno tvarůžek v paprice obalit i celý).
Na tvarůžek patří kolečko cibule, odvážní párátkem připichují ještě feferonku.

Tvarůžková pochoutka
Suroviny: balíček tvarůžků , 125 g másla , 1 středně velká cibule , sůl, 1 lžička sladké papriky, kmín, světlé pivo
Postup: Tvarůžky zalijeme troškou piva a necháme minimálně jeden den odležet.
Odleželé tvarůžky vyjmeme a rozmačkáme vidličkou na jemnou kaši. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, případně zalijeme pivem, tak aby vznikla krémová pomazánka.
Jakmile je pomazánka dostatečně jemná, přidáme změklé máslo, papriku, sůl a vyšleháme
do pěny.
Podáváme namazané na čerstvý chléb posypané sladkou mletou paprikou ozdobené zelenou petrželkou.

Tvarůžková pomazánka
Suroviny: balíčky tvarůžků , 1 smetana na šlehání 33%
Postup: Tvarůžky pokrájíme na drobné kousky (max. 1×1×1cm), vsypeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalijeme šlehačkou tak, aby byly tvarůžky téměř potopené. Uzavřeme šroubovacím uzávěrem a dáme minimálně na 3 dny do lednice rozležet.
Po 3 dnech šlehačka ztuhne a výtvor se dá normálně mazat na chleba.
Dle vlastní chutě možno chleby popepřit, posypat mletou paprikou, nakrájenou cibulí atd. atd.
Doporučená příloha: PIVO (moc)

Tvarůžkové topinky
Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků.
Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme.
Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.

Kakánek neboli kakan
Suroviny: balíček olomouckých tvarůžků, sůl, pepř, kmín, paprika, 1,5 dl piva, čerstvý měkký chléb, cibule na posypání namazaného chleba
Postup: Syrečky nakrájet na čtvrtky, okořenit a zalít pivem.
Dát do sklenice - maximálně do 1/3, směs hodně nabude! !
Ovázat celofánem a dát na teplé místo (i na sluníčko), raději ne uvnitř bytu. Nedáváme pevný uzávěr!
Denně kontrolujeme - pokud se směs dotkne víčka, odeberte kousek. Pokud bude pevně uzavřeno a zapomenete kontrolovat, směs EXPLODUJE!
Asi po 1 týdnu, slabé povahy s kolíčkem na prádlo na nose, a nejlépe venku (!) můžete konzumovat.
Je to lahůdka, ale opravdu jen pro silné povahy.
Doporučená příloha: chléb a pivo (hry raději ne, sami poznáte proč)! :))))
 


Komentáře

1 Joskon Joskon | 15. června 2011 v 19:20 | Reagovat

Jaký je rozdíl mezi syrečkem a tvarůžkem?

2 ATA ATA | 15. června 2011 v 19:31 | Reagovat

[1]: V článku je mezi těmito výrazy pomlčka. Tak co to tak asi může znamenat, Jožinku???
Ženské to vědí a chlapům to může být jedno - těm jde stejně jen o nacpání pupka!

3 lojzka lojzka | 16. června 2011 v 7:16 | Reagovat

Z tvarglů nevařím,ten můj smrdí aj bez toho dost!

4 znalec sýrů znalec sýrů | 17. června 2011 v 10:44 | Reagovat

Vemte tvarůžky na zastupitelstvo. Nejlépe do zadní kapsy. Sedněte si co nejlépe, ideálně vedle koaličných zastupitelů, a ptejte se, co tady smrdí.

5 znalec sýrů znalec sýrů | 17. června 2011 v 10:49 | Reagovat

A do druhé kapsi klobásku pro psa, když vás bude brigáda rychlého nasazeni vyhazovat ze zastupitelstva. Klobáskou podplatíte psa, aby vás pokousal jenom jemně.

6 znalec  místních poměrů znalec místních poměrů | 17. června 2011 v 12:12 | Reagovat

[5]: Možná na zastupitelstvu bude lecos smrdět!

7 Z.Pivoňka Z.Pivoňka | 17. června 2011 v 21:18 | Reagovat

Vlaďko,bedlivě jsem si opsal Tvé recepty na tvargle,něco použiju,můžu Ti příjd  dát pusu na dobrou noc.

8 ATA ATA | 18. června 2011 v 17:47 | Reagovat

[7]:Zdenečku, příště neopisuj,dej vědět a já ti to vyjedu.
Ten navrhovaný líbací akt by se měl uskutečnit před požitím nebo po požití (tvarůžků)?

9 Z.Pivoňka Z.Pivoňka | 19. června 2011 v 10:50 | Reagovat

Vlaďko,napřed požijem,má Milan ještě nějaké víno? Pak použijeme,třeba tvarůžkové koule a za dozoru Milana Ti vlepím tu hubičku sdělíme pak pocity zda-li jsem nedal moc pepře.

10 ATA ATA | 22. června 2011 v 10:19 | Reagovat

[9]:Zdenku, s vínem jsme na dně – na to nespoléhej, raději něco dones sám. A kromě něčeho z tvarůžek přines i něco „do kúta“ - třeba bych to viděla na Kadlčkovu uzenou kýtu (mamině  Megáles dáme závěrečnou kost)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama