Jako má věřící svého zpovědníka, starosta obecní zpravodaj, Mařenka suchou vrbu u rybníka, tak já mám Rádio Ulambátar.


Od šporhelta v jednom pekáči

20. července 2012 v 16:10 | ATA |  Od šporhélta
V době dovolených a prázdnin komu by se chtělo patlat s vařením. Chce to nejen oblíbené "rychlovky" , ale také co nejmíň nádobí kolem. Vybírám několik zaslaných receptů , u kterých je nesporné plus , že "dáme všechno do jednoho pekáče".


Babské kuře
Ingredience
5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžička vegety, 1 lžíce sádla, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 vejce, 1 kuře, grilovací koření (nebo koření na pečené kuře)
Postup
Očištěné kuře rozporcujeme na osm dílků. Rohlíky nakrájíme na kostičky , zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Na pánvi rozehřejeme sádlo , přidáme na kostičky pokrájenou slaninu , nadrobno posekanou cibuli a osmažíme. Brambory oloupeme , nastrouháme a slijeme z nich puštěnou vodu. Osolíme , přidáme majoránku , kmín , rozmačkaný česnek , 2 vejce a promícháme. K rohlíkům přidáme vegetu , celý obsah pánve , 2 vejce a promícháme. Bramborovou a rohlíkovou směs smícháme dohromady a nalijeme do dobře vymazaného pekáče. Na ni naskládáme osolené kousky kuřete kůží dolů , lehce do směsi zatlačíme a posypeme grilovacím kořením. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 45 minutách vytáhneme , kousky kuřete otočíme kůží nahoru , posypeme grilovacím kořením a už bez pokličky dopečeme do zezlátnutí masa. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím.

Dietní pečené kuře s rýží
Ingredience
1 kuře, 1 větší cibule, 1 a 1/2 hrnku rýže, elektrická trouba 3 hrnky vody, plynová 4 a 1/2 hrnků vody, trocha oleje, sůl
Postup
Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet , stehýnka na půl , prsíčka na 4 kousky , křidýlka zvlášť. Posolíme , mírně podlijeme a dáme péct do hlubokého pekáče do předehřáté trouby na 200 °C. Cibulku nakrájíme nadrobno , osmažíme na malém množství oleje , pak přidáme rýži , necháme ji zesklovatět a vše zalijeme vodou. Přidáme ke kuřeti a zapékáme zhruba ještě 40 minut. Rýže nasákne krásně kuřecí chuť , je to velice dobré! Obměna: do rýže můžeme přimíchat na kousky pokrájenou zeleninu , případně použít mraženou.

Irský hrnec
Ingredience
600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), 1 lžíce sádla
Postup
Brambory , mrkev a cibuli nakrájíme na plátky , maso na kostky , česnek nadrobno. Zapékací mísu (pekáč , remosku) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny , ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy (pekáče , remosky) dáme jednu třetinu brambor , lehce osolíme a posypeme tymiánem. Na brambory polovinu cibule , pak polovinu masa , posypat polovinou česneku , osolit , poprášit bobkovým listem a posypat polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor , osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem , přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí , vývar může být slaný.

Kotlety na rýži
Ingredience
plátky vepřové kotlety (nebo kuřecí řízky) podle počtu strávníků, 1-2 hrnky rýže, dvojnásobný počet hrnků vody, 1-2 kostky masoxu, 1 sáček ( 350 g) mražené zeleniny (např. směs hrášek, mrkev, kukuřice), sůl, mletý pepř, olej, 2 velké cibule
Postup
Řízky z obou stran osolíme , opepříme a lehce naklepeme. Rýži propláchneme a necháme okapat.
Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Těsně před zrůžověním k ní přidáme rýži a za stálého míchání společně chvíli smažíme. Pak cibulovou rýži přesypeme do pekáče. Přidáme k ní zeleninu , osolíme a promícháme. Řízky krátce prudce osmahneme z obou stran na pánvi s trochou oleje (jen do zatažení masa) a naskládáme na rýži. Všechno zalijeme vodou , ve které jsme rozvařili masox , přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do zrůžovění masa. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře na bramborách se smetanou
Ingredience
1 kuře, 10 - 12 brambor, 250 ml smetany, sůl, drcený kmín, grilovací koření
Postup
Oloupané brambory rozkrájíme na osminky , rozprostřeme do pekáče , osolíme a okmínujeme. Kuře rozporcujeme na osm částí , omyjeme , osušíme a každý kousek ze všech stran osolíme. Maso naskládáme na brambory a posypeme kořením. Všechno zalijeme smetanou , přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 40 minutách odkryjeme a dopečeme doměkka.

Kuře po řecku
Ingredience
1 kuře, brambory, 1 menší celer, 4-5 mrkví, 2-3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 jablka, sůl
marináda: šťáva ze 2-3 citronů, stejné množství olivového oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička sušené bazalky
Postup
Začneme přípravou marinády: vymačkáme šťávu z citronů a dolijeme zhruba stejné množství oleje. Přidáme všechno ostatní a důkladně promícháme. Všechnu zeleninu očistíme a oloupeme. Brambory nakrájíme na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti), mrkev a cibuli na proužky, celer na plátky. Promícháme s marinádou, menší část marinády si necháme na kuře. Omyté kuře naporcujeme, osolíme a potřeme zbytkem marinády. Zeleninu s marinádou urovnáme do pekáče a posypeme posekaným česnekem. Na povrch rozložíme na osminky pokrájená jablka a na ně maso. Nepodléváme, zelenina pustí vody dost. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do změknutí masa (asi 40 minut), pak odkryjeme a necháme kuřátko zezlátnout.

Kuře v rýži na leču
Ingredience
1 kuře, grilovací koření, olej, 1 sklenice zeleninového leča ( 330 g), 2 cibule, 1 hrnek rýže, 1 a 3/4 hrnku vody, sůl, kari, mletá paprika
Postup
Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky (8 - 10). Každý kousek potřeme olejem, osolíme a okořeníme. Necháme uležet v ledničce do druhého dne. Pekáč vytřeme olejem. Dno pokryjeme pokrájenou cibulí. Na cibuli rozložíme kousky masa a přelijeme je lečem. Všechno zasypeme propláchnutou rýží, osolíme, poprášíme mletou paprikou a kari. Zalijeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 45 minut.

Maso na zelí
Ingredience
500 g kysaného zelí, 500 g mletého masa, 600 g brambor, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, 250 ml smetany na vaření, olej
Postup
Na pánvi potřené olejem orestujeme maso do zhnědnutí , osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vytřeme olejem a na dno rozložíme okapané zelí (kdo chce, může zelí propláchnout, aby nebylo tak kyselé). Na zelí rozprostřeme opečené maso a na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme , vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí brambor , asi 30 minut. Pak sundáme poklop a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.

Oběd z papiňáku
Ingredience
1 kg libové krkovičky, 150 g anglické slaniny, 2 velké cibule, 1 kg brambor, olej, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř, drcený kmín, hrst mražené zeleniny (např. mrkev s hráškem)
Postup
Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a z obou stran posolíme a opepříme. 1 cibuli nakrájíme na kolečka. Dno tlakového hrnce vyložíme tenkými plátky slaniny. Na ni rozložíme kolečka cibule a na ně naskládáme plátky masa. Druhou cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na rozpáleném oleji, odstavíme a vmícháme papriku. Toto nalijeme do hrnce na maso a na povrch naskládáme na čtvrtky nakrájené oloupané brambory. Osolíme, okmínujeme a můžeme přisypat hrst zeleniny (není nutné). Podlijeme asi 1,5 - 2 dl vody a hrnec uzavřeme. Postavíme na plotnu, zapneme a od chvíle, kdy hrnec začne syčet dusíme 20 minut. Pak odstavíme a počkáme, až zchladne, aby šel hrnec otevřít.
 


Komentáře

1 samorost samorost | 21. července 2012 v 14:40 | Reagovat

Eště by to chtělo nejaků babu co by to uvařila!

2 koko šanel koko šanel | 21. července 2012 v 19:34 | Reagovat

[1]: Na co potřebuješ ženskou? Recepty jsou tak jednoduché,že je může zvládnou aj neschopný chlap.Takže každý!

3 babka kořenářka babka kořenářka | 21. července 2012 v 20:12 | Reagovat

Říká se, že láska prochází žaludkem. To samé ale můžeme tvrdit i o sexu. Kdo si umí užívat života, ten ví, že bez dobrého jídla a sexuálního uspokojení by na světě bylo hodně smutno. Že zrovna nemáte po ruce někoho, komu byste mohla do kafe rozdrtit datle, uvařit celerovou polévku nebo chilli con carne? Pak si dejte aspoň tabulku čokolády, ta je totiž někdy ještě sladší než láska a ještě lahodnější než orgasmus.Jo, Studenská pečeť obzvláť!!!

4 maryša maryša | 22. července 2012 v 6:31 | Reagovat

[3]: každá nemá doma Vávru, aby mu mohla uvařit kafe od žida

5 nad věcí nad věcí | 22. července 2012 v 9:07 | Reagovat

[4]: Chlap sa najlepší otráví máčů z nejakého otravného hřiba lebo řečima,co si tá jeho potřebuje kúpit!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama